Publikacje edukacyjne
strona główna  archiwum  dziedziny  nowości  zasady  szukaj  pomoc  poczta  redakcja 
               

 

Publikacja nr
3790
rok szkolny
2006/2007

 
Archiwum publikacji
w serwisie Publikacje edukacyjne

Antyoksydanty, jako składniki żywności

W roku 2004 uczestniczyłam w szkoleniu zorganizowanym przez wydawnictwo "Zamkor" dla nauczycieli chemii na temat antyoksydantów, które zainspirowało mnie do napisania tego artykułu.

W ostatnich latach obserwuje się ogromne zainteresowanie fizjologiczną rolą oraz występowaniem antyoksydantów znajdujących się w wielu składnikach pokarmowych.

Problemem jest niedostateczna wiedza na temat występowania tych ważnych dla naszego organizmu składników, dostępnych w znanych powszechnie produktach żywnościowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zachowanie dobrego zdrowia wymaga równowagi pomiędzy działającymi w organizmie substancjami utleniającymi, a przeciwutleniaczami. Jeżeli jest ona zakłócona i istnieje nadmiar substancji utleniających to funkcje obronne organizmu są niewystarczające. W sprawnie działających komórkach i tkankach wytwarzane są enzymy wchodzące w reakcje z wolnymi rodnikami.

(...)

Publikacja dostępna na naszej płycie CD
Płyta kompaktowa
serwisu Publikacje edukacyjne

mgr Marta Kurkiewicz
III Liceum Ogólnokształcące w Kielcach


Zaświadczenie online



numer online: 132 gości

reklama