Archiwum publikacji
w serwisie Publikacje edukacyjne
Antyoksydanty, jako składniki żywności
W roku 2004 uczestniczyłam w szkoleniu zorganizowanym przez wydawnictwo "Zamkor" dla nauczycieli chemii na temat antyoksydantów, które zainspirowało mnie do napisania tego artykułu.
W ostatnich latach obserwuje się ogromne zainteresowanie fizjologiczną rolą oraz występowaniem antyoksydantów znajdujących się w wielu składnikach pokarmowych.
Problemem jest niedostateczna wiedza na temat występowania tych ważnych dla naszego organizmu składników, dostępnych w znanych powszechnie produktach żywnościowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Zachowanie dobrego zdrowia wymaga równowagi pomiędzy działającymi w organizmie substancjami utleniającymi, a przeciwutleniaczami. Jeżeli jest ona zakłócona i istnieje nadmiar substancji utleniających to funkcje obronne organizmu są niewystarczające. W sprawnie działających komórkach i tkankach wytwarzane są enzymy wchodzące w reakcje z wolnymi rodnikami.
(...)
Publikacja dostępna na naszej płycie CD
mgr Marta Kurkiewicz
III Liceum Ogólnokształcące w Kielcach